Владимир Путин
Владимир Путин / Guliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин, за когото е почти сигурно, че ще бъде преизбран на 18 март за четвърти президентски мандат, заяви, че няма никакво намерение да променя конституцията, за да остане на власт и след 2024 г., предаде Франс прес.
 
"Никога не съм променял конституцията и няма да го направя, за да ме уреди това и нямам такива намерения днес", каза той в интервю за американската телевизия Ен Би Си. Така той отговори на въпроса дали има намерение да последва примера на китайския президент, който се стреми към неограничен мандат.

Русия не насърчава намесата в изборите на други държави
 
Путин дойде на власт през 2000 г. В периода 2008-2012 г. президент бе Дмитрий Медведев, а Путин бе премиер, а после отново се върна на президентския пост въпреки протестите на опозицията.
 
Путин отхвърли хипотезите, според които не може да напусне властта, защото това ще я изложи на опасност.

Путин: Имам положително впечатление от Тръмп, но не от политическата система на САЩ
 
"Защо смятате, че след мен властта в Русия ще бъде обезателно упражнявана от хора, които са готови да разрушат всичко, което съм направил през последните години?", каза Путин.
 
Той увери, че още през 2000 г. е мислел за потенциален приемник.

Путин официално се впусна в президентската битка в Русия
 
Запитан за опозиционера Алексей Навални, който не може да се кандидатира за президент заради присъда, за която той твърди, че е "организирана от Кремъл", Путин отказа да спомене името му и предпочете да говори за "някои политически сили".
 
"По принцип ценя, че те разкриват проблемите и това е добре, това е наистина справедливо. Но не е достатъчно за положителното развитие на страната. Абсолютно недостатъчно е. Защото привличането на вниманието върху проблемите, е не само недостатъчно, но дори и опасно, защото това може да доведе до известно унищожение. А ние имаме нужда от създаване", каза Путин.

Путин ще влезе в президентската битка в Русия като независим кандидат (ВИДЕО)
БТА