/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин похвали американския президентът Доналд Тръмп, но изрази разочарование от американската политическа система, която според него "се самоизяжда", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки обширно телевизионно интервю на Путин.

Путин: Русия е готова да обърне нова страница в отношенията със САЩ

Запитан дали е разочарован от Тръмп, Путин казва, че не изпитва такова чувство и има много положително впечатление от американския президент, с когото се е срещал в кулоарите на международни срещи на върха миналата година. Путин определи Тръмп като човек с когото може да се общува лесно и с когото може да се търси компромис.

Путин: Доналд Тръмп не ми е годеница, че да се разочаровам от него

Руският президент допълни, че е разочарован не от американския си колега, а от американската политическа система, която според него е показала неефективността си и която се самоизяжда.

Путин официално се впусна в президентската битка в Русия

За отношенията със Запада руският президент изрази увереност, че за другите страни е много по-целесъобразно да сътрудничат с Русия, вместо да й се противопоставят. Путин определи антируските санкции като нечестна конкуренция, но припомни, че до подобни методи се е прибягвало и в миналото. По темата за риска от ядрена война Путин изрази надежда, че в света повече никога няма да се използва ядрено оръжие.

Той предупреди, че ако някой вземе решение да унищожи Русия, тогава за Русия ще възникне законното право да отвърне. "Да, за човечеството това ще бъде глобална катастрофа, за света това ще бъде глобална катастрофа. Но аз като гражданин на Русия и глава на руската държава искам да задам въпроса: Защо ни е такъв свят, ако в него няма да я има Русия?", каза Путин.

Бивш петролен магнат призова руснаците да бойкотират президентските избори

За себе си Путин каза, че отдавна е привикнал с оценките на западни експерти, че е злодей. Той каза, че негов ориентир, от който няма да се отклони, са интересите на Русия и на руския народ. Путин описа себе си като оптимист и каза, че в Русия всички са такива и очакват най-доброто в бъдеще.
БТА