Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин определи разговорите с американския си колега Доналд Тръмп като приятни и добронамерени, но изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения, предаде ТАСС.

Тръмп и Путин разговаряха във Виетнам (ВИДЕО)
 
След края на срещата на върха на АТИС журналист зададе на Путин въпрос дали е изпитал лично навика на президента на САЩ за силно ръкостискане. Руският президент заяви, че не познава навиците на Тръмп и двамата не се познават добре. "Но президентът на САЩ се държи изключително коректно и доброжелателно", подчерта руският държавен глава, определяйки диалога с американския си колега като нормален. Тръмп е "възпитан човек, приятен в общуването и при съвместна работа", добави Путин. "За съжаление, имаме малко време, засега не успяваме да поговорим по-подробно за целия комплекс от нашите отношения, а има какво да се обсъди - и в сферата на сигурността, и в сферата на икономическите взаимодействия, които днес са практически нулеви", заяви той.
 
Без съмнение трябва да се намери възможност за провеждане на руско-американски преговори, включително на равнище президенти, подчерта Путин. Според него причината да не бъде организирана среща между двамата президенти в кулоарите на срещата на АТИС, са протоколни формалности и различията в графика им на работа. "Не се е случило нищо страшно", увери той.

Тръмп: Путин ми каза, че не се е намесил в изборите в САЩ
 
Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ, но трябва да се решат старите проблеми в областта на сигурността, включително за договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) и за ракетите със среден и малък обсег, заяви Путин.
 
"Вижте, ние сме сключили Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3). Когато се сключваше този договор аз не бях президент на Русия и президентът Тръмп не участваше в подготовката на този документ, но той съществува" и някои въпроси трябва да бъдат обсъдени, подчерта руският президент.
 
Другият проблем е, че "чуваме упреци от някои партньори от САЩ, че Русия била нарушавала договора (за ракетите със среден и малък обсег). Но тогава трябва да се покаже къде точно го нарушаваме", заяви Путин.

Путин: Доналд Тръмп не ми е годеница, че да се разочаровам от него
 
Путин определи действията на САЩ срещу руски медии като посегателство над свободата на словото и заяви, че отговорът на Москва ще бъде огледален. "Атаката срещу наши медии в САЩ е атака срещу свободата на словото, без всякакво съмнение, и ние сме разочаровани от това", заяви Путин. "Това, което се обсъжда в момента в Държавната дума (долната камара на парламента), може да е малко рязко, но това е естествено", подчерта той във връзка с обсъжданите ответни мерки на действията на САЩ срещу руски медии.
 
Руският президент заяви, че едва вчера е научил за съобщенията за предполагаеми връзки на негови роднини с администрацията на САЩ и ги определи като "бълнуване", съобщи ТАСС.

Путин похвали Тръмп за умението му да изслушва
 
Предполагаемата връзка между бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и Москва е измислена от противниците на президента на САЩ, за да му навреди, заяви Путин, цитиран от Ройтерс. Руският президент определи като абсурдни обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година, предаде Франс прес. "Всичко, свързано с руското досие в САЩ, показва само вътрешната политическа борба в тази страна", подчерта той.
 
Работата по ликвидиране на терористите в Сирия е на път да приключи и основната задача на този етап е да се създадат условия за политическо уреждане, заяви Путин, цитиран от ТАСС. "В момента най-важното е да се приключи тази работа, да се укрепят споразуменията за зоните за деескалация, да се укрепи режима на прекратяване на огъня и да се създадат условия за започване на политически процес", подчерта той.

Тръмп: С Путин се разбираме много, много добре
 
През близките години китайската икономика ще стане номер едно в света, а обемът на двустранната търговия с Русия ще достигне поставената цел от 100 милиарда долара, прогнозира руският президент. Той заяви, че в кулоарите на срещата на АТИС е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин, който го е информирал подробно за резултатите от конгреса на Китайската комунистическа партия и средносрочните планове за развитие на страната. "Това е важно, защото Китай е нашият най-голям търговски и икономически партньор и за нас е важно да разбираме как и накъде върви тази голяма икономика, която през идните години без съмнение ще заеме първо място в света", подчерта Путин, като напомни, че редовно се среща със Си Цзинпин.

Историческа среща между Тръмп и Путин (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
"Имаме много планове в областта на енергетиката и особено на атомната енергетика", съобщи руският президент и добави, че страните имат добри перспективи за сътрудничество при усвояването на космическото пространство, в авиацията и в строенето на хеликоптери. Путин подчерта, че е необходимо да се коригира работата с Китай, като се отчитат плановете за развитие на Евразийския икономически съюз и съгласуването им с китайската инициатива "Един пояс-един път".
 
Позициите на Русия и Китай във външната политика са много близки или съвпадащи в ключовите точки, добави руският президент. Един от тези ключови въпроси е Северна Корея , подчерта той. "Ние смятаме, че това е проблем и не признаваме ядрения статут на Северна Корея", заяви Путин. В същото време Москва и Пекин смятат, че всички страни трябва да понижат напрежението и да намерят сили да седнат на масата за преговори, уточни той.

Тръмп определи срещата си с Путин като страхотна
 
Няма друг начин за решаване на проблема, подчерта руският президент и напомни, че Москва и Пекин са предложили пътна карта за решаване на проблема. Той отбеляза, че в последно време има обнадеждващи сигнали от редица страни, показващи разбиране, че мирното решение на проблема няма алтернатива.
БТА