Путин: Доналд Тръмп не ми е годеница, че да се разочаровам от него

Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че ще успява да намира компромиси с президента на САЩ Доналд Тръмп в интерес на народите на двете им страни и на други държави, предаде ТАСС.

Путин похвали Тръмп за умението му да изслушва

"В дейността си Тръмп се ръководи от националните интереси на своята страна, а аз - на моята. Много разчитам да ни се удаде, както е казвал и президентът на САЩ, да намираме някакви компромиси при решаването на двустранните и международните проблеми, за да се решават те в интересите както на американския, така и на руския народ, и в интересите на много други страни, имайки предвид голямата ни отговорност за международната сигурност", каза Путин в края на визитата си в Китай.

Владимир Путин
БГНЕС

Той определи като наивен въпрос на журналист дали се е разочаровал от Тръмп. "Той не ми е годеница, и аз не съм му годеница, не съм му годеник, ние се занимаваме с държавна дейност", каза руският президент.

Тръмп: С Путин се разбираме много, много добре

Путин отбеляза, че смята за некоректно да обсъжда развитието на вътрешнополитическата ситуация в САЩ. "Това не е наша работа, това си е работа на Съединените щати", каза той.

Историческа среща между Тръмп и Путин (СНИМКИ/ВИДЕО)

Москва си запазва правото да съкрати още броя на дипломатите на САЩ в Русия, но засега няма да го прави, заяви руският президент. Путин напомни, че Москва и Вашингтон са се споразумели да изравнят броя на дипломатическите служители в Русия и САЩ. В Русия са работели около 1300 американски дипломати, а руските в САЩ са 455.

Владимир Путин
БГНЕС

При това, по думите на Путин, в тези 455 служители Русия е включила и 155 души, работещи към ООН, които "строго погледнато, не са дипломати с акредитация от Държавния департамент на САЩ, а са сътрудници на международна организация".

Русия обвини САЩ, че застрашават сигурността на нейни граждани

"Така че, строго погледнато, ако говорим за пълен паритет, от 455-те дипломати на САЩ в Москва трябва да се извадят 155. Затова си оставяме правото да вземем решение и по тази бройка американски дипломати, но засега няма да го правим. Да видим как ситуацията ще се развие по-нататък", каза Путин. Той обяви, че ще възложи на министерството на външните работи на Русия да се обърне към американски съд заради изземването на руска дипломатическа собственост в САЩ.

Руски дипломати започнаха да напускат консулството в Сан Франциско

"Що се отнася до сградите и съоръженията на руската дипломатическа мисия в САЩ, това действително е нещо безпрецедентно. Американската страна лиши Русия от правото да ползваме наше имущество. Това е явно нарушение на имуществените права на руската страна", заяви Путин.

 
БТА