Путин иска Евразийския съюз да има единна валута
Путин иска Евразийския съюз да има единна валута / снимка: Reuters, архив

Москва би желала да създаде единна валута на Евразийския съюз с общ емисионен център, заяви говорителят на руския премиер Дмитрий Песков. Според него създаването на Евразийския съюз ще бъде един от основните приоритети на Владимир Путин през следващите шест години.

Приоритетите на Путин са резултат от положителната динамика на обединителния процес и многото работа, свършена за последните четири години, в които той ръководи правителството, заяви Песков в интервю за вестник "Комерсант".

Русия иска да изгради новото обединение на нови принципи, посочи говорителят. Песков уточни, че влизащите в Евразийския съюз страни трябва да запазят политическия суверенитет, но управлението на икономиката трябва да бъде максимално интегрирано, предава БГНЕС. Песков отбеляза, че най-близкият до Евразийския съюз модел е този на Европейския съюз.

Курсът към икономическа интеграция именно под чадъра на новия съюз, в ущърб на ОНД, започна да се проявява още през тази година, когато Москва започна подготовката на реформата на Митническия съюз, отбелязва изданието. Източник на "Комерсант" от правителствения апарат поясни, че е настъпило време да се създаде по-тясно обединение. "На неговия борд трябва да попаднат страни, които наистина желаят да се интегрират, а за останалите няма да тъжим", каза той.

Песков заяви, че идеите на Владимир Путин за това обединение предварително не са обсъждани с лидерите на Беларус и Казахстан.

Руският премиер заяви, че иска да създаде Евразийски съюз, в който да влизат бивши съветски републики. Путин отбеляза, че новият съюз ще бъде изграден въз основа на съществуващия митнически съюз с Беларус и Казахстан, който от следващата година ще премахне всички бариери пред търговията и движението на капитали и работна сила между трите страни.