Проверяват резултатите от президентските избори в Зимбабве
Проверяват резултатите от президентските избори в Зимбабве / netinfo

Проверката на резултатите от президентските избори в Зимбабве ще започне днес, един месец след гласуването, след като повторното преброяване в оставащите пет избирателните района завърши, предаде Ройтерс.

До края на седмицата може да стане ясно дали Робърт Мугабе ще остане президент след близо три десетилетия на власт или ще загуби пред опозиционния лидер Морган Цвангираи. Очакването на резултатите от изборите на 29 март предизвика опасения от насилие и обвинения от страна на опозицията, че Мугабе се опитва да фалшифицира изборите.

Победа на Мугабе ще задълбочи икономическата криза в страната, но ако президентският пост отиде при Цвангираи, западните сили вероятно ще налеят в страната икономическа помощ и инвестиции, смятат анализатори.

ЦИК на Зимбабве съобщи, че резултатите в момента се сверяват и все още предстои да бъдат потвърдени от кандидатите, което може да отнеме до една седмица, защото те вероятно ще ги оспорват.

Лидерите на опозиционното Движение за демократична промяна (ДДП) загърбиха отдавнашните си спорове и призоваха Робърт Мугабе да признае поражението си, предаде Асошиейтед прес. Те също така призоваха Съвета за сигурност на ООН да изпрати специален пратеник в Зимбабве, който да разследва насилието и да препоръча начини за справянето с него. Морган Цвангираи отново обяви, че печели директно изборите и няма да се съгласи да участва в евентуален балотаж.