/ Gulliver/Getty Images
Демонстранти в Ричмънд свалиха снощи поредния паметник на Конфедерацията в града, съобщиха местни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Така нареченият Паметник на гаубиците (Howitzers Monument) беше свален с помощта на въже от протестиращите, които участваха в митинг, продължил цяла нощ въпреки дъжда.
На разпространен от местното издание "Ричмънд таймс-диспач" видеоклип се вижда как изцапаната с боя статуя лежи съборена по лице върху земята.

Разрушиха паметник на един от създателите на САЩ, бил робовладелец

Това е третата статуя на Конфедерацията и общо четвъртият паметник, свален от демонстранти във Вирджиния, откакто из целия свят избухнаха протестите срещу смъртта на Джордж Флойд, чернокожия мъж, починал при полицейско задържане в американския град Минеаполис.

През последните седмици протестиращите събориха статуите на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис и генерала от Конфедерацията Уилямс Картър Уикам, както и на Христофор Колумб.
 


Снощното протестно шествие на демонстрантите в Ричмънд започна с искане всички паметници на Конфедерацията да бъдат премахнати, да бъде създаден граждански съвет за проверка на дейността на полицията, както и изобщо да бъде спряно финансирането на полицията, съобщи "Ричмънд таймс-диспач".

Преди да бъде свален, Паметникът на гаубиците в Ричмънд представляваше статуя на артилерист от Конфедерацията, стоящ пред оръдие. Издигната е през 1892 г. в памет на артилерийския отряд от града, участвал в Гражданската война, показва справка в Енциклопедията на Вирджиния.
БТА