/ Gulliver/Getty Images
Лидерът на британската опозиция Киър Стармър беше нападнат от гневна тълпа в Лондон и се наложи намеса на полицията, за да го отведе от мястото на произшествието, предадоха световните агенции.

Инцидентът станал близо до парламента. Протестиращи срещу мерките, въведени заради коронавируса, при вида на Стармър започнали да го обиждат и наричат "предател" и "защитник на педофилите".


Според лейбъристите нападението произтича от думи на премиера Борис Джонсън по адрес на Стармър. Според Джонсън Стармър, когато е бил начело на британската прокуратура, не е започнал съдебно преследване срещу педофила Джими Савил, а е преследвал журналисти. Джонсън бе критикуван заради това становище, което бе определено като клевета. Той се опита да внесе яснота в думите си, но отказа да се извини за тях или да ги оттегли.

В резултат на това неговата съветничка по политическите въпроси Мунира Мирса напусна работата си миналата седмица и определи изказването на Джонсън като неуместно и пристрастно припомняне на един ужасяващ случай на издевателства над деца. Стармър пък обвини Джонсън, че с тези думи насърчава конспиративните теории.


В реакция на атаката срещу Стармър депутатът лейбърист Дейвид Лами заяви, че не е учудващо, че конспирационистите, атакували политика, са повторили клевети, чути от Джонсън. Лами, който е бил със Стармър по време на атаката, припомни, че сплашването, тормозът и лъжите нямат място в британската демокрация. Премиерът Джонсън определи атаката като абсолютно срамна.

Джими Савил, водещ от Би би Си, е отговорен за издевателства над стотици жертви. Той така и не бе обект на съдебно преследване въпреки многото полицейски разследвания срещу него и почина през 2011 г. на 84 години.
БТА