Прогнозите на световните агенции за СПИН делото
Прогнозите на световните агенции за СПИН делото / netinfo

Ден преди заседанието на либийския Върховен касационен съд по последното обжалване на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия Ройтерс, Асошиейтед прес и Франс прес се спират на очакванията на семействата на медицинските сестри за развитието на делото.

Семействата на българските медицински сестри не очакват бързо приключване на делото в Либия, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира сина на Снежана Димитрова - 34-годишния Ивайло, който е убеден, че смъртните присъди ще бъдат потвърдени.

Евентуално потвърждаване на смъртните присъди ще остави съдбата на медиците в ръцете на либийския Висш съдебен съвет - най-висшия орган на съдебната власт в Либия, който може да промени присъдите, припомня Ройтерс. Според експерти това ще се случи само ако Западът и Либия се споразумеят колко пари трябва да внесат западните страни във фонда, създаден в помощ на заразените деца. През последните седмици имаше окуражаващи сигнали, че скоро ще бъде постигнато споразумение. Семействата на медицинските сестри обаче остават предпазливи относно перспективите за това, посочва Ройтерс.

Семействата на медицинските сестри настояват петте жени да бъдат оправдани от последната либийска съдебна инстанция, вместо да бъдат помилвани, съобщава Франс прес.

"Майка ми е категорична: тя влезе в затвора невинна и иска да излезе оттам невинна", изтъква синът на Снежана Димитрова - Ивайло Николчовски, цитиран от АФП. "Трагедията ме направи по-чувствителен. Трудно ми е да приема, че през 21-и век може да се случи този кошмар и че повечето страни го приемат заради икономическите си интереси в Либия", продължава 34-годишният Ивайло, който е безработен и само от време на време работи като шофьор.

Майката на Кристияна Вълчева - Зорка Аначкова, също не иска над дъщеря й да тегнат съмнения. "Трябва Кадафи да признае всичките за невинни. Ако Кристияна се върне, за да отиде в затвора, няма да издържа тази несправедливост", казва тя и описва изтезанията, на които е била подложена дъщеря й от либийската полиция.

За семейството на Валентина Сиропуло в Пазарджик не може да става и въпрос тя да не бъде призната за невинна, продължава АФП. В Котел майката на Нася Ненова - Станка Стойнова, пенсионирана учителка по биология, не престава да плаче. "Тя е невинна, но ако либийците не го признаят, всяко решение е добро, стига да си дойде", посочва Стойнова, цитирана от АФП.

Асошиейтед прес цитира адвокат Хари Хараламбиев, който изразява опасения, че съдът ще потвърди смъртните присъди. По думите му всеки друг изход от делото би изисквал изключителна смелост от страна на съдиите. Агенцията отбелязва, че в либийското общество цари негодувание от заразяването на децата, а либийските медии дълго време са обрисували медиците ни като виновни въпреки мнението на западни експерти, че убедителните научни доказателства ги оневиняват.

"Не е изключено смъртните присъди да бъдат потвърдени. Защото се изисква изключителна храброст от страна на върховните съдии да преодолеят предубеждението... и да постановят единствената и възможна присъда, а тя е невинни", казва Хараламбиев в интервю от Триполи.