Проди ще се консултира с президента Джорджо Наполитано
Проди ще се консултира с президента Джорджо Наполитано / netinfo
Италианският премиер Романо Проди тази сутрин ще се консултира с президента Джорджо Наполитано, който трябва да реши какво да предприеме, ако премиерът подаде оставка, предаде Асошиейтед прес.

Проди днес е изправен пред труден избор: да подаде оставка или да понесе последиците от унизително гласуване на недоверие в Сената, след което ще бъде принуден да подаде оставка. Управляващата коалиция загуби мнозинството си в Сената след оставката на министъра на правосъдието Клементе Мастела заради обвинения в корупция срещу съпругата му и самия него и след оттеглянето на подкрепата на малката партия на Мастела за правителството.

Романо Проди ще води днес последна битка в Сената, пише вестник "Стампа", цитиран от Франс прес. Вестник "Република" допуска, че министър-председателят може да подаде оставка преди гласуването в Сената довечера.

"Кориере де ла сера" напомня, че Проди не разполага с необходимите гласове, за да избегне поражение в горната камара на парламента, но е готов да се сражава за доверието на сенаторите. "Проди оказва съпротива, днес е денят на истината", пише вестник "Месаджеро".

"Проди ще опита да спечели в Сената", гласи заглавие в деловия вестник "Соле 24 оре". Вестникът цитира вчерашното изказване на президента Наполитано във връзка с 60-ата годишнина на конституцията, че е необходимо обновяване на институциите, политиката и гражданското общество.