/ iStock/Getty Images
Съществуващият препарат за понижаване на нивата на холестерола "Фенофибрат" ("Трикор") може да бъде много ефикасен при лечението на COVID-19, съобщи пресслужбата на Еврейския университет в Ерусалим, цитирана от ТАСС.

"През последните три месеца учените съсредоточиха вниманието си над това как вирусът SARS-CoV-2 променя белите дробове на пациентите, за да се размножи. Оказа се, че патогенът препятства обичайното изгаряне на въглеводородите и по този начин в клетките на белите дробове се натрупват големи количества мазнини, които са благоприятна среда за размножаването на вируса. По време на лабораторните изследвания препаратът за понижаване на нивата на холестерол Фенофибрат" ("Трикор") показа извънредно обнадеждаващи резултати. Той препятства способността на новия коронавирус да се размножава", се казва в съобщението.

Ръководителят на екипа Яаков Намиас отбеляза, че ако тези резултати се потвърдят и при клинични тестове, подобен курс на лечение може потенциално да снижи тежестта на COVID-19 до нивото на обикновена настинка.

"Доколкото SARS-CoV-2 контролира метаболизма на човешкия организъм, ние можем да изземем този контрол от патогена и да го лишим от онези ресурси, необходими за оцеляването му", се казва в съобщението.
БТА