Правителствената криза в Белгия се върна на изходна точка
Правителствената криза в Белгия се върна на изходна точка / netinfo
Почти шест месеца след парламентарните избори в Белгия на 10 юни т.г. разразилата се правителствена криза заради неспособността на представилите се по-добре на изборите
фламандски и франкофонски партии да съставят правителство се върна в изходната си точка.

Ив Льотерм - председател на коалицията Християндемократи и фламандци - Нов фламандски алианс, която получи най-много места в Камарата на представителите /долната камара/ на белгийския парламент, за втори път върна на краля на Белгия Албер Втори връчения му мандат да състави нов кабинет. Както и първия път, той не успя да намери "модус вивенди" между участващите в преговорите фламандски и франкофонски партии.

В случая преговорите бяха провалени от партията Нов фламандски алианс. Известна като една от най-националистично настроените партии в Белгия, наследник на предишните малко по-умерени фламандски националисти от партията Фолксюни, Нов фламандски алианс отхвърли варианта да се състави правителство, без да се обсъждат и вземат веднага решения по най-важните проблеми, разделящи фламандците и франкофоните в Белгия.

Участващите в преговорите за съставяне на правителство две франкофонски партии - Реформаторското движение, водено от досегашния министър на финансите Дидие Рейндерс, и Демократичният хуманистичен център /християндемократи/ с ръководител Жоел Милке (тя "благослови" преди време в качеството си на заместник-кмет на Брюксел българската носия, с която бе пременен символът на града "Манекен Пис"), бяха готови да приемат тази формула. Те не отхвърляха възможността да се водят преговори и да се вземат важни решения по общностните проблеми, но смятаха, че сега най-важното е да се състави и да заработи новото правителство на страната.

В слово пред парламента на Белгия Ив Льотерм съобщи официално за отказа си да състави правителство, след като преди това бе уведомил за решението си краля на Белгия. Очаква се Албер Втори да възложи на друг политик да формира новото правителство в началото на другата седмица.

Естествено, веднага започнаха догадките кой ще е новият носител на мандата и ще продължат ли преговорите за съставяне на кабинет в същия партиен формат. Очаква се мястото на Ив Льотерм да бъде заето от Дидие Рейндерс, но той може да има проблеми с одобрението му от Фландрия.

Догадките пък за партиите, които могат да бъдат привлечени да съставят новото правителство, са отчайващо много. От запазване на сегашния формат от християнски, либерални и една националистична партия /"оранжево-синя" коалиция/, те минават през всякакви "коалиции на дъгата", за да стигнат до създаване на правителство на националното единство, в което могат да бъдат представени всички партийни цветове.