Огромен пожар опустоши прочутия Национален музей на Рио де Жанейро, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Пожарникарите се опитват да овладеят огъня, бушуващ в Националния музей. Причината за пожара не е известна.

Пожарникарите казват, че до няколко часа ще изгасят пламъците. Няма информация за пострадали. Огънят пламнал след затварянето на музея.

пожар
БГНЕС

Той е създаден преди 200 години и съхранява 20 милиона ценни експонати за историята на Бразилия и на други страни. Музеят е част от Федералния университет на Рио де Жанейро, посочва АП.  Сред експонатите има египетска колекция, колекция с греко-романски артефакти, палеонтологична колекция, включваща скелет на динозавър, открит в района на Минас Жераис и най-старият човешки фосил, открит в Бразилия и наречен Лузия.

пожар
БГНЕС

Кадри на бразилската телевизия Глобо показаха огромни пламъци да поглъщат сградата с площ 13 000 квадратни метра в северната част на Рио. Някои от залите са напълно разрушени.
"Днес е трагичен ден за Бразилия. 200 години изследователска работа и познания бяха изгубени", се казва в изявление на бразилския президент Мишел Темер.

Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте каза, че архивите на музея са изцяло унищожени, което значи заличени 200 години история.

пожар
БГНЕС

Музеят е бил в миналото кралска резиденция. Той е бил основан от португалския крал Жуау Шести и е отворил врати през 1818 г. Днес заместник-директорът му обвини бразилските власти, че не са обръщали внимание на музея и че не са оказали спешна помощ за модернизиране на сградата. Бидейки свързан с Федералния университет на Рио, музеят бе засегнат от бюджетни съкращения.

И докато пламъците вече няколко часа изпепеляват всичко по пътя си, преподаватели, учени и студенти призоваха за протест по-късно днес пред опустошената сграда.
БТА