/ iStock/Getty Images
Повече от половината хора, живеещи в крайна бедност в региона на Париж, по-специално мигранти, са заразени с новия коронавирус, съобщиха от "Лекари без граници" (MSF).

Степента на позитивност при резултатите от тестове е била 55% в приютите и центровете за раздаване на храна, където MSF провежда тестове в края на юни и началото на юли - в сравнение с едва 12% в момента в Париж.

От MSF заявиха, че това е първото проучване в Европа, което се фокусира върху най-бедните жители на региона, включително мигрантите, което представлява 90 процента от над 800 тествани души.

"Резултатите показват изключително високо разпространение. Основната причина са условията в приютите и струпването им заедно, което води до клъстери на инфекция", каза Корин Тор от MSF пред Франс прес.

Заради COVID-19: Париж повишава нивото на риск до максимум

Властите настаняват стотици мигранти в гимназии и други временни приюти, за да ги измъкнат от импровизираните лагери и за да не стоят по улиците по време на двумесечното блокиране в страната от средата на март до средата на май.

И в два центъра, в които са настанени работници мигранти, процентът на положителните тестове достигна 89%, казаха от MSF.

Здравната агенция Sante Publique Франция заяви, че общата степен на позитивни резултати при тестовете за Франция се движи от 5 до 10 процента миналата седмица.

Страната отново затегна правилата за социално дистанциране и други ограничения за Париж и най-близките предградия, за да забави разпространяването на настъпващия отново коронавирус, като всички барове вече бяха затворени за поне две седмици.
БГНЕС