Посвещават специален брой на убитата руска журналистка
Посвещават специален брой на убитата руска журналистка / netinfo

С фотография на журналистката Анна Политковская в траурна рамка ще излезе днес в. "Новая газета", където тя беше наблюдател, пише ИТАР-ТАСС. Специалният брой е посветен на известната руска журналистка, която бе убита на 7 октомври в асансьора на дома й в центъра на Москва.

Нейните колеги обявиха, че ще проведат собствено разследване на убийството, а акционерите на изданието обявиха награда от 25 милиона рубли за информация, която може да доведе до разкриване на престъплението.

Журналистическата общност предлага да се учреди награда на името на Политковская.

Анна Политковская ще бъде погребана на 10 октомври в Москва.

Във финландската столица Хелзинки над 1000 души блокираха вчера улицата пред руското посолство за близо два часа с искане за пълно разследване на убийството, съобщи Асошиейтед прес.

Финландия в момента председателства ЕС, а по-късно този месец ще бъде домакин на среща на върха между лидерите на ЕС и руския президент Владимир Путин, припомня АП.

Финландският министър на външните работи Ерки Туомиоя, който познаваше Политковская лично, каза, че е много шокиран от смъртта й.

Разследването на убийството на журналистката проверява и версията за политическа провокация, в това число организирана от чужбина, каза пред ИТАР-ТАСС източник от компетентните органи.

За момента разследването върви в три направления, по всяко от което се разработват няколко версии.

Мотивите грабеж или разбойничество вече на практика са изключени, а за основно направление е взета професионалната дейност на Политковская, като в тази връзка се проучват всички публикувани или готвени за публикуване журналистически материали, в това число и посветените на чеченска тематика, каза източникът на агенцията.

В рамките на второто направление се проучва версията за убийство с цел политическа провокация, а третото е свързано с проверка на версията за битов конфликт или конфликт на интереси.

Дмитрий Муратов, главен редактор на в. "Новая газета", изключи напълно възможността убийството да е свързано с каквито и да било бизнес интереси.