Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в затвора, заяви в Instagram, че е поставен в единична килия за шест месеца, като според неговия адвокат това е опит да се увреди здравето му, предаде Асошиейтед прес.

През последните осем месеца 46-годишният опозиционер беше лишен от правото на свиждания с членове на семейството му. Преместването на Навални в изолирана килия означава, че той няма да може да види жена си и детето си в продължение на още половин година.

"Дори и маниаци и серийни убийци, които излежават доживотни присъди, имат право на свиждания, но аз нямам", написа Навални в Instagram. 

Адвокатът му Вадим Кобзев каза, че ръководството на затвора умишлено е преместило болен затворник в една килия с Навални, за да го зарази с грип. След това опозиционерът е бил лекуван с антибиотици, в резултат на което е получил стомашни проблеми и отслабнал.

Кобзев определи решението Навални да бъде поставен в изолатор за шест месеца като "умишлена стратегия да се унищожи здравето му с всички средства" и допълни, че подобно решение може да бъде взето единствено с одобрението на Кремъл.
Николай Велев/БТА