Майк Помпео и споразумението, което предизвика недоволство в част от гръцкия народ
Майк Помпео и споразумението, което предизвика недоволство в част от гръцкия народ / БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзниците на САЩ към по-енергични действия срещу ливанското шиитското движение Хизбула, което Вашингтон е включил в списъка си на терористични организации, предаде Франс прес.

По време на посещение в колумбийската столица Богота Помпео заяви, че е недопустимо членове на това подкрепяно от Иран движение да са намерили убежище във Венецуела, където се смята, че са под защитата на правителството на Николас Мадуро.

Великобритания обяви цялата Хизбула за терористична организация


В Богота Помпео се срещна с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, когото САЩ и петдесетина други страни признават за и.д. президент на Венецуела.

"Вземаме под внимание това, което току-що научихме от президента (на Колумбия Иван) Дуке. Колумбия, наш приятел и съюзник, е обявила Хизбула за терористична организация. Надявам се и други страни да вземат подобни мерки срещу тази групировка и други терористични движения", каза Помпео.

Осъдиха жител на Ню Йорк на 40 г. затвор за подкрепа на Хизбула

Помпео призова да се блокира финансирането на терористичните движения и да се изправят техни заподозрени членове пред съда.

"САЩ дадоха своя принос за премахването на заплахата от подкрепяни от Иран групировки. Елиминирахме Касем Сюлеймани и засилихме кампанията си на максимален натиск чрез икономически санкции, дипломатическа изолация и стратегия на възпиране. САЩ приветстват факта, че и други страни се борят с Хизбула и подобни групировки", заяви той.

Помпео подчерта, че през последните месеци латиноамерикански страни като Аржентина, Парагвай, Хондурас, Гватемала, Перу и Бразилия са санкционирали или задържали членове на Хизбула или на други организации, смятани за терористични от САЩ.
БТА