Полша поиска извънредна среща на високо равнище на ЕС за Грузия
Полша поиска извънредна среща на високо равнище на ЕС за Грузия / Снимка: DarikNews.bg

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски поиска от френското председателство да свика спешно извънредна среща на високо равнище на Европейския съюз за обстановката в Грузия в декларация, разпространена от агенция ПАП, предаде Франс прес.

"Обръщам се към френското председателство да свика спешно извънреден Европейски съвет на ниво правителствени ръководители", се казва в декларацията на Шикорски.

"Министерството на външните работи на Франция е информирано и ми се струва, че такава среща ще бъде организирана", допълва полският първи дипломат.

Според Шикорски в следващите дни и дори часове може да се очакват спешни разговори между външните министри на страните членки на ЕС.

"Териториалната цялост на Грузия се нарушава в момента в огромни мащаби. Има бомбардировки, умират цивилни, чужди въоръжени сили се намират на нейна територия", изтъква също Шикорски.

Полша подкрепя изцяло европейските и атлантическите стремежи на Грузия. Двете страни развиват интензивни дипломатически контакти, посочва АФП, цитирана от БТА.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство, че конфликтът в Южна Осетия може да се разрасне, предаде ДПА. "Изправени сме пред възможността от опасна ескалация. Поради тази причина всички страни трябва да проявят отговорност. Оръжията трябва да замълчат", посочва Щайнмайер в интервю за вестник "Билд".

Германският външен министър призовава руските и грузинските войски да се изтеглят от Южна Осетия и изразява безпокойство от съобщенията за сражения и в Абхазия.

Държавният министър в германското външно министерство Гернот Ерлер смята, че грузинското ръководство нарушава международното право, като се опитва да реши с военни средства кризата със сепаратистката република Южна Осетия, предаде Франс прес. В интервю за радио НДР Ерлер изтъкна, че много признаци говорят за намерението на президента Михаил Саакашвили да реши разногласията си с Южна Осетия по военен път, а подновяването на бойните действия е нарушение на споразумението за прекратяване на огъня от 1992 г.