Полша и САЩ ще подновят преговорите за противоракетния щит
Полша и САЩ ще подновят преговорите за противоракетния щит / netinfo

Полша и Съединените щати вероятно ще подновят след няколко седмици преговорите за разполагане на полска земя на ракети прехващачи от американската система за противоракетна отбрана и могат да подготвят проект на споразумение до пролетта. Това съобщи полският преговарящ и досегашен заместник-външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от Ройтерс.

Преговорите бяха забавени заради парламентарните избори миналия месец, които спечели десноцентристката Гражданска платформа на номинирания днес за премиер Доналд Туск.

Ако новото правителство желае, в края на ноември или началото на декември можем да подновим преговорите, каза Вашчиковски пред Ройтерс. Туск каза, че неговият кабинет ще продължи преговорите, но ще приеме противоракетния щит само ако сигурността на Полша спечели от това.

Според полския преговарящ преговорите могат да приключат за три месеца и проектът за споразумение да бъде представен за ратификация през пролетта.

Според полски и американски дипломатически източници Вашчиковски вероятно ще остане преговарящ за противоракетния щит, ако за нов външен министър бъде назначен Радослав Шикорски, посочва Ройтерс.