Петролният разлив в Мексиканския залив е новинарската тема на годината
Петролният разлив в Мексиканския залив е новинарската тема на годината / снимка: Reuters, архив

Петролният разлив в Мексиканския залив е новинарската история на годината според ежегодната анкета на Асошиейтед прес сред редактори и директори на новинарски медии в САЩ. Разливът беше обявен за най-голямата екокатастрофа в историята на Съединените щати. Той нанесе опустошителен удар върху екосистемата, туризма и риболова и принуди правителството да създаде фонд от 20 милиарда долара за преодоляване на последиците.

Разливът беше посочен на първо място от 54-ма от общо 180 анкетирани журналисти за десетте най-големи теми на новините през годината.

На второ място е законът за здравната реформа в САЩ с 30 журналисти, определили темата като най-значима за медиите. Президентът Барак Обама успя да прокара през Конгреса законопроекта на стойност един трилион долара, който предвижда разширяване на покритието на американското здравеопазване.

На трето място са междинните избори за Конгрес в САЩ, в които демократите запазиха мнозинството си в Сената, но го загубиха в Камарата на представителите.

На четвърто място е американската икономика, която миналата година беше тема номер едно. Икономистите обявиха, че рецесията е приключила, а потребителите започнаха да харчат повече, но безработицата се задържа доста над 9 процента.

След тези истории се нареждат земетресението в Хаити, при което загинаха 230 000 души, милиони останаха без дом, а на острова плъзна епидемия от холера, ултраконсервативното движение "Чаено парти" в САЩ, което повлия значително на резултата в изборите, както и спасяването на 33-мата чилийски миньори, които прекараха рекордните 69 дни, блокирани под земята, допълва БТА.

Друга значима тема е ситуацията в Ирак, където американските войски постепенно се изтеглят, а политическите сили преговарят вече девет месеца за съставяне на ново правителство.

Публикуването на секретни американски дипломатически документи от сайта "Уикилийкс" и развитието на войната в Афганистан, където САЩ изпратиха военни подкрепления, също са сред десетте най-важни теми.