/ ThinkStock/Getty Images
Перуанското правителство въведе снощи извънредно екологично положение в районите на север от Лима, пострадали от разлив на петрол в средата на месеца, предадоха Франс прес и ТАСС.

Извънредното положение е обявено за 90 работни дни. То обхваща районите, където крайбрежната морска зона е засегната от разлива на петрол, се казва в изявление на министерството на околната среда.

Кислород на цената злато: Как се живее в най-високия град на света (СНИМКИ)

Мерките се въвеждат с цел гарантиране на устойчиво управление на пострадалите територии и провеждане на съответните възстановителни работи.

Разливът на петрол се случи на 15 януари при разтоварване на плаващия под италиански флаг танкер "Маре Дорикум" в района на Вентаниля, на север от Лима. В океана попаднаха около 6000 барела петрол, замърсени са 18 000 кв.м. плажове. Прокуратурата започна разследване.

Вижте зрелищното избухване на подводния вулкан, предизвикал цунами в Тихия океан (ВИДЕО)

Перуанските власи поискаха от испанската газова компания Репсол да компенсира загубите от разлива. Компанията заяви, че не носи отговорност, защото инцидентът се дължи на високите вълни, предизвикани от изригване на подводен вулкан в Тонга, а перуанските морски власти не са издали предупреждение за възможните последствия от изригването.
БТА