/ Guliver/Getty Images
В този град няма архитектурни красоти и забележителности. Тук е трудно да се диша, защото жителите му живеят на 5100 метра надморска височина. Той обаче е притегателна сила за хиляди смелчаци, които всяка година се изкачват до това място, поблазнени от несметните му богатства от злато.

Ла Ринконада се намира в перуанските Анди, близо до границата с Боливия. До него можете да стигнете само пеша по тесен планински път. Опасностите не спират до тук - ако тръгнат сами към града, туристите е твърде вероятно да се загубят в планината завинаги. А възможностите за издирване в Перу не са кой знае колко големи.

Ла Ринконада
Guliver/Getty Images

Ла Ринконада има суров климат, напомнящ повече на бреговете на Гренландия, въпреки че се намира само на 14 градуса от екватора. През деня температурата на въздуха не надвишава 10 градуса по Целзий, а през нощта пада под нулата. Има дъждовно лято и суха зима, снеговалежите са редовни през цялата година, а заради разредения въздух хората бързо се уморяват и често страдат от хипоксия. Всеки новопристигнал в града изпита затруднения да диша.

Ла Ринконада
Guliver/Getty Images


Жителите на града работят в златните мини, които са дадени на концесия. През цялата година те работят буквално за храна, а пет дни имат право да задържат добитото злато за себе си. По правило те могат да вземат толкова ценна руда, колкото могат да носят на плещите си. Тогава всичко зависи от късмета. На жените не е позволено да работят в самите мини, но те пресяват остатъците от рудата в търсене на зрънца злато.

Като цяло животът на местните златотърсачи се е променил минимален от началото на 20-ти век: градът няма канализация и течаща вода, а електричеството е прокарано едва през 2009 г.
 

Ла Ринконада
Guliver/Getty Images

Отделен проблем за Ла Ринконада е много лошата екологична ситуация. Миньорите пречистват златната руда с живак, вдишвайки отровни пари и след това филтрират получената маса през кърпа. Освен това експлозивите, които се използват за извличане на скъпия метал тровят въздуха.

И все пак, въпреки всички трудния живот в града, златокопачите идват тук не само от Перу, но и от цяла Южна Америка.

Ла Ринконада
Guliver/Getty Images

Златният призрак все още примамва хора, които са готови да търпят непоносими условия на живот в името на пет дни в годината, в които се надяват да им се усмихне късмета... С надеждата, че тогава ще напуснат Ла Ринконада богати.
Рамблер