Руският патриарх Кирил очаква в Европа коренни промени заради изтласкването на християнството от региона. Главата на Руската православна църква заяви това в Асунсион в разговор с президента на Парагвай Орасио Мануел Кортес Хара, предаде ТАСС.

Разказвайки за срещата си с папа Франциск в Хавана на 12 февруари, патриархът изтъкна, че е било обсъдено "изобщо изтласкването на християнските ценности от живота на редица съвременни страни".

Папата и руският патриарх пожелаха единството на християните да се възстанови

"Дехристиянизацията на Европа е опасна не само от гледна точка на дискриминацията спрямо християните; това е опасно от духовно и културно гледище", каза той.

Срещата с Франциск, преминала в "братска атмосфера", "не бе размяна на любезности (. . .), а сериозен двучасов разговор", подчерта Кирил. След нея светът с нетърпение очаква да се подобрят отношенията между Римокатолическата и Руската православна църква, отбеляза парагвайският президент. От името на Парагвай той изрази надежда, че граденият днес "чуден мост - мост на диалог, солидарност, съвместна дейност, в крайна сметка ще изведе към единство целия християнски свят".

Фидел Кастро: Срещата между патриарх Кирил и папа Франциск дава надежда

"Дългата и трудна" според самия руски патриарх обиколка из Латинска Америка, която Кирил започна на 11 февруари в Куба, продължава в Парагвай, после в Бразилия и ще приключи на 22 февруари, допълва ТАСС.

Източник: БТА