/ БГНЕС
Папа Франциск се отправя на историческа визита в Обединените арабски емирства (ОАЕ) - първата на лидер на Римо-Католическата църква на Арабския полуостров, съобщава Би Би Си. Светият отец се отзова на поканата на коронования принц на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахиан да участва в междурелигиозна конференция.

Във вторник папата ще изнесе тържествена меса, която се очаква да бъде посетена от 120 000 души. Посещението на Франциск в арабската държава ще бъде следено отблизо заради военния конфликт в Йемен. Папата нееднократно е осъждал кръвопролитната война, в която е замесена и ОАЕ, която е част от водената от Саудитска Арабия коалиция.

Миналата година Светият отец отправи апел към международната общност да „положи усилия да спре влошаването на хуманитарната ситуация“ в Йемен.

В ОАЕ живеят около 1 млн. католици - основно от Филипините и Индия. Франциск нееднократно е посочвал Абу Даби като пример за религиозна толерантност, „земя, която е пример за съжителство, братство и място, където се срещат различни цивилизации и култури“.
 
БГНЕС