Панета одобри разполагането на две ракетни батареи Пейтриът в Турция
Панета одобри разполагането на две ракетни батареи Пейтриът в Турция / снимка: Reuters, архив

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета, който пристигна по-рано във военната база Инджирлик в Южна Турция, заяви, че е одобрил разполагането на две ракетни батареи "Пейтриът" в страната, за да получи тя защита, каквато може да й бъде необходима, предаде Асошиейтед прес.

САЩ ще изпратят две батареи "Пейтриът" и 400 военни в Турция съгласно заповед, подписана от Панета. Местата, където те ще бъдат разположени, не се разкриват.

Германия и Холандия също се съгласиха да осигурят по две ракетни батареи за Турция и да изпратят до 400 германски и 360 холандски военнослужещи. Очаква се днес германският парламент официално да одобри разполагането на ракетите в Турция.

Панета заяви в Инджирлик, че е подписал заповедта за изпращането на двете батареи и военните, "за да можем да помогнем на Турция да получи тази ракетна отбрана, която е съвсем възможно да й бъде необходима, за да се справи със заплахите, произтичащи от Сирия".

Панета не спомена кога ракетните батареи ще бъдат изпратени в Турция, нито колко дълго ще останат на турска територия.

Запитан от служител от ВВС в базата Инджирлик какво ще направят САЩ, ако Сирия използва химически или биологически оръжия срещу бунтовниците, Панета заяви, че не може да бъде конкретен в отговора си пред широката общественост, но че има начертани планове, които дават на президента Барак Обама различни варианти на действие, ако разузнаването установи, че сирийският режим възнамерява да прибегне към такива стъпки, предава БТА.

Друг член на ВВС попита Панета дали очаква негативна реакция от Сирия заради разполагането на ракетните установки. В отговор американският министър на отбраната каза: "Не мисля, че имат време да се притесняват" за ракетите "Пейтриът", понеже лидерите от режима в Дамаск са заети да се борят да запазят властта.

Холандският премиер Марк Рюте заяви вчера, че Холандия, Германия и САЩ работят тясно заедно с Турция "за да осигурят възможно най-скорошно разполагане на ракетите "Пейтриът". Той изрази очакване, че те ще влязат в експлоатация в края на януари.

Ракетите "Пейтриът" са предназначени за унищожаване на противникови ракети и самолети. Турция поиска от НАТО помощ за засилване на отбраната по 900-километровата турско-сирийска граница. Анкара се опасява, че сраженията на сирийска територия близо до границата създават реална опасност за сигурността на страната.