Пакистан иска споразумение със САЩ в ядрената област
Пакистан иска споразумение със САЩ в ядрената област / снимкa: БГНЕС

Пакистанският премиер Юсуф Раза Гилани поиска споразумение в областта на мирната ядрена енергетика със САЩ, след като Вашингтон подписа подобен документ с Индия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Американският Сенат късно снощи одобри договора за сътрудничество между САЩ и Индия в ядрената област, като по този начин свали последната преграда пред възстановяването на цивилната ядрена търговия между двете страни, замразена в продължение на десетилетия. Пакистан, която е единствената ислямска страна, притежаваща ядрено оръжие, е ключов съюзник на САЩ във войната срещу тероризма, но остава в центъра на световното безпокойство заради международния черен пазар, воден от негови водещи атомни учени.

"Вие не трябва да се тревожите. Това е стъпка напред. Пакистан сега ще има правото на подобна мирна ядрена сделка, каквато Индия сключи със САЩ", каза Гилани пред журналисти в централния град Мултан. "Ние не желаем дискриминация. Пакистан ще положи усилия за мирна ядрена технология и САЩ ще ни снабдяват", добави той.