Националният парк Букит Дуабелас на о. Суматра е дом на Римба или "горските хора". Това е само едно от стотиците диви племена в Индонезия, разказва Voice of America (VOA).

Хората от джунглата обаче вече не могат да живеят напълно откъснати от цивилизацията, независимо от тяхната воля. Все повече от естествените гори на Суматра са изсечени и на тяхно място се появяват плантации от маслена палма, което налага Римба да си взаимодействат все по-често с външния свят.

Но как да стане това, при положение, че масово от племето не знаят нито езика, нито умеят да четат и да пишат?

С тези нелека задача се е захвана Йохана Марпаунг, която работи към група за защита на горите и подкрепа на общностите, живеещи в тях.

Целта е да научат хората от джунглата на основни умения като четене и математика - където и когато могат да ги намерят. Което се случва доста рядко, като се има предвид, че голяма част от времето на Римба преминава в търсене на прехрана.

"Ето това е една типична "къща" на това племе. Но, както виждате тя е изоставена сега, защо в момента е сезона на дуриана и цялото племе събира плодове навътре в гората", разказва Йохана Марпаунг.

Въпреки някои техни обичаи и традиции, Римба вече не са напълно отделени от общото население. Организацията KKI Warsi започва да помага и подкрепя хората от племето още през 1998 г.

"Ние се опитваме да им дадем образование - нещо, което се оказва критично важно за тях. Как да оцеляват и как да се адаптират към промените около тях.
Искаме те да разберат, че навън е широкият свят и е важно да ги научим да четат", споделят от организацията.

Последното предизвикателство пред племето Римба са били скорошните избори в Индонезия. Те са призовани да гласуват, но малцина от явилите се избиратели са били наясно с кандидатите. А онези от тях, които са познавали някой, не са могли да намерят името му в бюлетината, защото не могат да четат.

Някои хора от джунглата обаче имат яснота за изборите и се надяват на правителство, което ще им обърне внимание.

"Аз и членовете на моето племе се надяваме след избирането на президента, той може да дойде и да се срещне с нас лично и да се запознае с нашия начин на живот", надяват се от Римба.

По данни на правителството в племето има около 4000 души, които живеят в горите на Югоизточна Суматра, добавят от Voice of America (VOA).
Voice of America (VOA)