/ / iStock/Getty Images
Осем страни от Южна Америка, които са част от регионалния блок ПРОСУР координират реакцията си срещу новия коронавирус, заяви еквадорският президент Ленин Морено, цитиран от ДПА.

Еквадор, Бразилия, Аржентина, Чили, Парагвай, Колумбия, Перу и Гвиана се споразумяха да "унифицират мерките за влизане на хора във всяка една от тях", написа Морено в Туитър.

В Рио де Жанейро плажовете вече са забранена зона

Той допълни, че страните ще "предприемат кампании за справяне с дезинформацията, необективните съобщения и фалшивите новини" и ще "изготвят съвместни ценови регистри, за да се избегне спекулата".

ПРОСУР бе създаден миналата година като алтернатива на УНАСУР, блок основан през 2008 г. по инициатива на бившия бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва и тогавашния венецуелски държавен глава Уго Чавес.

Колумбия затваря границите си до 30 май, Венецуела обяви национална карантина

Съставеният от 12 държави блок бе създаден за насърчаване на регионалната интеграция като опора срещу влиянието на САЩ, но бе разкъсван от политически разделения и вътрешни борби за подхода към икономическата и политическа криза във Венецуела,отбелязва ДПА.
БТА