/ iStock/Getty Images
Всеки, който се надява да избяга от изолацията вкъщи заради коронавируса с един ден на плажа, може да забрави за това в Рио де Жанейро, където властите с мегафони излъчиха съобщения, нареждайки на всички да се приберат вкъщи.

Властите също затвориха емблематичната статуя на Христос Спасител, гледаща към града, и кабинковия лифт, който извежда зрители на върха на Захарната планина, две от най-известните забележителности на Рио.

УНИЦЕФ: Какво трябва да знаят родителите за коронавируса (ВИДЕО)

Губернаторът на щата Рио Уилсън Витцел предупреди жителите да стоят далеч от брега, за да помогнат за овладяването на пандемията, с разпространено в петък видео, в което той обяви закриването на училища, кина, театри и големи събития за най-малко две седмици.

Той призна, че забраната за хората да ходят на плажа е "ерес" в един от най-известните с плажовете си градове в света, но подчерта, че при необходимост е готов да разположи военната полиция, за да се приложи мярката.

Заседанията на Съвета за сигурност на ООН се отменят заради коронавируса

След горещия слънчев уикенд, по време на който местните жители и туристите така или иначе изпълниха Копакабана, Ипанема и други легендарни плажове на града, властите предприеха мерки, разполагайки пожарникари, които да предадат на хората строгото ограничение.

Плаж след плаж минаваха яркочервени камиони с пуснати мощни сирени.

"Органът за гражданска защита моли населението да не се събира на плажа. Моля за вашата собствена безопасност и тази на вашите съседи, приятели и семейства, върнете се вкъщи", гласеше съобщението, звучащо от мегафони.

Броят на заразените с коронавирус в Турция рязко скочи

„Изпълнете своята роля, за да помогнете за предотвратяване и удържане на коронавируса.“

Рио потвърди 31 случая на новия коронавирус, а в Бразилия има 234. Досега страната не е съобщавала за смъртни случаи от пандемията.
БГНЕС