/ / iStock/Getty Images
Как да предпазим децата и себе си?
CoV е нов щам на коронавирус. Заболяването, което за пръв път беше идентифицирано в Ухан, Китай, беше наречено коронавирус 2019 (COVID-19). COVID-19 e нов вирус, свързан със същото семейство вируси като Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и някои видове настинки.

Вирусът се предава чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане и чрез докосване до заразени повърхности. COVID-19 може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, но обикновените дезинфектанти могат да го убият. Симптомите включват висока температура, кашлица и недостиг на въздух. При по-тежките случаи инфекцията може да причини пневмония или затруднения в дишането. По-рядко заболяването може да има фатален изход.

Ценни съвети на специалистите за хигиената по време на коронавирус (ВИДЕО)

Симптомите са подобни на тези при грип или обикновена настинка, които са доста по-често срещани от COVID-19. Ключовите превантивни мерки са често миене на ръцете и респираторна хигиена – при кашлица или кихане закривайте лицето си със сгънат лакът или с хартиена кърпичка, след което я изхвърлете в затворен кош за боклук.

В момента усилията на УНИЦЕФ са насочени към подкрепа за правителството на Китай и за страните от Източна Азия и Тихоокеанския регион, където до момента са регистрирани най-много случаи. От 29 януари насам УНИЦЕФ е доставил 13 тона защитни костюми, предпазни маски, очила и ръкавици за здравните работници. 

САЩ започна първото клинично изпитание на ваксина срещу новия коронавирус

Заради непредвидимостта на вируса и продължаващото разпространение, УНИЦЕФ си партнира с правителствата, Световната здравна организация и други партньори в разработването на планове за действие при непредвидени ситуации в други региони, особено в страните с по-слаби здравни системи и ограничен капацитет да се справят с големи огнища на заболявания.

iStock/Getty Images

Засяга ли COVID-19 децата?

Вирусът е нов и все още не знаем достатъчно по какъв начин засяга децата или бременните жени. Знаем, че е възможно хора от всички възрасти да се заразят с вируса, но досега има относително малко случаи на COVID-19 сред деца. Вирусът може да доведе до фатален изход в редки случаи, досега основно сред възрастни хора с налични здравословни проблеми.

iStock/Getty Images

Продължавайте да спазвате добра хигиена с редовно миене на ръцете и се уверете, че следвате имунизационния календар на детето, за да бъде предпазено от други вируси и бактерии, които причиняват заболявания.

Както и при останалите респираторни инфекции като грипа, потърсете лекар навреме, ако вие или вашето дете има симптоми, и избягвайте публични места (офиси, училища, обществен транспорт), за да предотвратите разпространението сред други хора.

Какво да направите, ако член на семейството ви има симптоми?

Трябва да потърсите навременна медицинска помощ, ако вие или вашето дете има висока температура, кашлица или затруднено дишане. Добре е да се обадите предварително на вашия лекар, ако сте пътували в район, където има случаи на COVID-19, или ако сте били в близък контакт с някой, който е пътувал до такъв район и има респираторни симптоми.

pixabay.com

Използването на медицинска маска се препоръчва, ако имате респираторни симптоми (кашлица или кихане), за да предпазите околните. Ако нямате симптоми, няма нужда да носите маска. Ако се носи маска, тя трябва да се постави правилно, за да се гарантира нейната ефективност и за да се избегне рискът от предаване на вируса.

Само носенето на маска не е достатъчно за спирането на инфекцията. То трябва да се съчетава с често миене на ръцете, покриване на лицето при кихане и кашляне и избягване на близък контакт с всеки, който има симптоми на настинка или грип (кашляне, кихане, висока температура).