Осама бин Ладен е по-ценен за САЩ жив, твърди един от синовете му
Осама бин Ладен е по-ценен за САЩ жив, твърди един от синовете му / снимка: Reuters

Осама бин Ладен е по-ценен за САЩ жив, отколкото мъртъв. Това твърди четвъртият син на терорист номер едно - Омар бин Ладен, в интервю за списание "Ролинг стоун", цитирано от британския вестник "Таймс". Синът на лидера на Ал Кайда заявява, че баща му вече е спечелил войната срещу тероризма, защото е постигнал целта си да унижи САЩ, и поради тази причина баща му вече не би трябвало да усеща необходимостта да организира и извършва големи нападения срещу американски мишени.

Според него решението на президента на САЩ Барак Обама да увеличи числеността на американските военни в Афганистан е голяма грешка, която ще навреди на американската икономика. Омар отправя и няколко препоръки към Барак Обама.

"Ако аз бях на негово място, първото, което щях да направя, е да сключа примирие. После за шест месеца или за една година никаква стрелба, никакви войници. Афганистан никога не може да бъде спечелен. И това няма нищо общо с баща ми. Това просто е свързано със самия афганистански народ", заявява Омар бин Ладен.

Той смята, че би било по-лошо, ако баща му бъде убит, защото тогава ислямистите ще предприемат много нападения, за да отмъстят за гибелта на своя лидер. Според него баща му уважавал бившия президент на САЩ Бил Клинтън заради умното му решение да атакува тренировъчния му лагер с крилати ракети в отговор на нападенията срещу американските посолства в Кения и Танзания, отбелязва БТА. "Вярно е, че тогава Клинтън не успя да залови баща ми. Но пък и след цялата война в Афганистан американците все още не са успели да заловят баща ми. САЩ похарчиха стотици милиарди долари за тази война, а по-добре за Америка е да пести тези пари, за да помогне на икономиката си. По времето на Клинтън САЩ бяха много, много умни. Изобщо не приличаха на бик, който се втурва срещу размахван пред очите му червен плащ", твърди Омар.

Четвъртият син на Осама бин Ладен е автор на автобиографичната книга "Да израснеш в обкръжението на Бин Ладен", в която разказва за детството си в ислямистки лагери в Судан и в Афганистан. Разделил се с баща си в Афганистан малко преди атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. Сега е женен за британка, два пъти по-възрастна от него, с която се запознал по време на пътуване до пирамидите в Гиза в Египет. Омар работи като търговец на метали за скрап в саудитския град Джеда. Той има забрана да влиза във Великобритания, както и съпругата му Зайна, заради опасения, че присъствието му ще създаде големи рискове за британските граждани, припомня "Таймс".