/ Gettyimages
Турският нобелов лауреат за литература Орхан Памук не може „да живее повече политически в Истанбул“ и огласи усещането си за безизходица от промените в града през последните 15 г. в интервю за в. „Ла Стампа“. "Не обичам сегашното състояние на Истанбул, където моите спомени са унищожени", каза Памук.

Орхан Памук: Да си балканец е проклятие, но може и да е дар

"Днес това е по-богат, но по-малко свободен град. Архитектурата и икономиката се промениха. Старите къщи, които обичах, са унищожени ", добави той в публикацията, озаглавена: "Те убиха Истанбул, който обичах ".

"От години събирам стари снимки в Истанбул. Не знам защо правя това. Може би, защото те са единственото, останало от тези времена. Това е, което трябва да бъде човек: унищожаване на всичко и след това носталгия. Но носталгията стана погрешна и от политическа гледна точка", каза Памук.

Елиф Шафак: Турция се превърна в огромен затвор

Памук прекарва голяма част от времето си в Ню Йорк и преподава в Колумбийския университет и казва, че Западът вече не е загадка за него. "Живея на Запад често, но Истанбул винаги ще е моя дом. Вашата къща може да бъде подложена на обновяване, но тя все още е вашият дом и тя не се променя. Но не мога да живея там политически. Да си спомним също така, че 50% от Истанбул гласуваха против президента Реджеп Тайип Ердоган на последните избори. Аз не съм единственият, който мисли така ", каза той.

Елиф Шафак: Национализмът е разрушителен

Коментирайки често използваното определение, че Истанбул е „граница между два свята“ или „мост между Изтока и Запада“, Памук каза, че той „не иска да бъде мост“.“Убеден съм, че бъдещето на Турция е със Запада. Израснах с това убеждение. Получих светско, буржоазно образование. Днес в Истанбул има малко свобода на мисълта и това ме подлудява и натъжава“, допълва писателят.
БГНЕС