Орхан Памук получава Нобеловата награда за литература
Орхан Памук получава Нобеловата награда за литература / netinfo

Световноизвестният турски писател Орхан Памук е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература. Памук ще получи наградата си на церемония в Стокхолм на 10 декември. Тази година тя е на стойност 10 000 000 шведски крони или почти 1 400 000 долара.

Орхан Памук е роден на 7 юни 1952 г. в Истанбул. Учил е архитектура, по-късно обаче завършва журналистика в Истанбулския университет. По света става популярен с романа си „Бялата крепост”. Сред най-известните му книги са "Името ми е Червен", "Сняг", "Новият живот".

През 2005 година Орхан Памук стана почетен член на Американската академия за литература и изкуство. Списание „Тайм” го включи тогава в списъка на на 100-те най-влиятелни личности в света. В родната си Турция Памук отказа да получи наградата „народен писател“ в знак на протест срещу официалната политика към кюрдите.

Преди година две турски асоциации заведоха дело срещу Орхан Памук заради негови противоречащи на турското законодателство изявления във връзка с Арменския геноцид от 1915-1917 година и избиването на 30 000 кюрди от турското правителство. През януари тази година обвиненията срещу него бяха свалени.

Памук е един от любимите автори на популярния ни режисьор Крикор Азарян. В звуковия файл чуйте разказа му за това, кога за първи път е попаднал на произведение на Памук и какво харесва в книгите му.