/ ThinkStock/Getty Images
Учените се опитват да намерят обяснение на необичайното поведение на косатките по бреговете на Испания и Португалия, които са започнали да атакуват лодки, пише The Guardian. Наричани още орки и китове убийци, те не нападат хора, и дори участват в представления в делфинариуми. В океана, обаче, от тях бягат дори големите бели акули, чийто черен дроб е деликатес за косатката.

Както отбелязва вестникът, през последните два месеца бозайниците многократно са повреждали ветроходните лодки, наранявайки екипажите им. През това време няколко кораба загубиха контрол или бяха сериозно повредени след нападения от китове убийци, в резултат на което поне един човек беше ранен.

Последният подобен инцидент се случи в петък край северното крайбрежие на Испания. 11-мертовият кораб Halcyon Yachts се насочва към Великобритания, когато е нападнат от кит убиец. Бозайникът е ударил лодката поне 15 пъти, след което е загубен контрол върху управлението й. Според директора на компанията Пийт Грийн, корабът е трябвало да бъде изтеглен до пристанището, за да се оцени щетата.

На 30 август два кораба, испански и френски, бяха „под заплаха“ заради действията на китове убийци.

На 29 юли друга лодка се сблъска с девет косатки край нос Трафалгар в Испания. Китовете убийци тараниха 14-метровия кораб в продължение на цял един час, завъртяха го на 180 градуса, изключиха двигателя и счупиха руля. Виктория Морис, управляваща лодката, заяви, че нападението е било „напълно организираноЮ Както отбелязва вестникът, през последните два месеца бозайниците многократно са повреждали ветроходните лодки, наранявайки екипажите си. През това време няколко кораба загубиха контрол или бяха сериозно повредени след нападения от китове убийци, в резултат на което поне един човек беше ранен.

Последният подобен инцидент се случи в петък край северното крайбрежие на Испания. 11-милиметровият кораб Halcyon Yachts се насочва към Великобритания, когато е нападнат от кит убиец. Бозайникът е ударил лодката поне 15 пъти, след което е загубил контрол. Според директора на компанията Пийт Грийн, корабът е трябвало да бъде изтеглен до пристанището, за да се оцени щетата.

На 30 август два кораба, испански и френски, бяха „под заплаха“ заради действията на китове убийци.

На 29 юли друга лодка се сблъска с девет косатки край нос Трафалгар в Испания. Китовете убийци тараниха 14-метровия кораб за един час, завъртяха го на 180 градуса, изключиха двигателя и счупиха волана. Виктория Морис, управител на лодката, заяви, че нападението е "напълно организирано“.

Учените наричат това поведение на китовете убийци „изключително необичайно“ и „обезпокоително“. Въпреки факта, че е твърде рано да се посочи причината за атаките, експертите предполагат, че те могат да показват стрес сред застрашеното население.

Според изследователите косатки, най-големият вид делфинови, са силно интелигентни и социални бозайници. Те са любопитни и е нормално да се приближават до кораби. Те обаче преди това не са проявявали такава агресия.

Испанската морска администрация посъветва корабите да „се държат на разстояние“. Атаките през юли и август обаче предполагат, че може да не е толкова лесно - изглежда, че поне едно стадо гони лодки, пише The Guardian. Въпреки че не е известно със сигурност дали всички атаки са свързани само с едно стадо, д-р Рут Естебан, която наблюдава китове убийци в Гибралтарския проток, смята, че е малко вероятно много стада да проявяват такова необичайно поведение.
Агенция "Фокус"