ООН прикани Франция да зачита човешките права при разтурването на ромски лагери
ООН прикани Франция да зачита човешките права при разтурването на ромски лагери / снимка: Reuters, архив

Френската полиция разруши в своя поредна подобна акция лагер на 500 роми в околностите на Париж, съобщи на уебсайта си руското радио „Голос Росии”.

След разгонването на обитателите на незаконното селище булдозери го изравниха със земята. Акцията бе по съдебно решение заради лошите санитарни условия в катуна, в който живеели 17 деца. Така общият брой на ромите, прокудени през последните няколко дни от самоделните си лагери във Франция, достигна около 750, посочва Интерфакс. Агенцията припомня, че вчера бяха разгонени към 120 роми, обитаващи лагер край Лион, а в понеделник бе опразнен и унищожен катун на 79 роми край Париж, отбелязва БТА.

Правителството на Франция обеща за либерализира правилата за приемане на работа на имигранти от България и Румъния, но заяви, че ще продължи да премахва незаконните поселища на роми, отбелязва „Голос Росии”.

Междувременно експерти на Обединените нации приканиха френското правителство да гарантира, че при разтурването на ромски лагери се спазват европейските и международните норми в сферата на човешките права и че ромите не са дискриминирани, предаде АФП. „Изгонванията продължават. Има опасност цели семейства да се окажат в много тежка ситуация”, посочват в комюнике специалните докладчици на ООН за малцинствата, мигрантите, жилищното настаняване и расизма.

„Принудителните премествания не са приемливи. Трябва да се търсят алтернативи, съобразени със стандартите в сферата на човешките права. Трябва да бъдат въведени задължителни мерки за закрила, включително възможности за настаняване в прилични жилища”, посочват още служителите на ООН.

През август във Франция бяха разтурени няколко ромски лагера и обитателите им бяха изгонени. Експертите на ООН напомниха, че подобни действия през август 2010 г. предизвикаха критики на международно и европейско равнище. Специалният докладчик за правата на мигрантите Франсоа Крепо се възмущава, че „изглежда крайната цел е изгонване на мигрантските ромски общности от Франция”. Той подчертава, че колективните изгонвания са забранени от международното право, а репатрирането трябва да е доброволно, съобразено с международното право и основано на индивидуални преценки.