ООН и Белият дом осъдиха поредния атентат в Ливан
ООН и Белият дом осъдиха поредния атентат в Ливан / netinfo

Съветът за сигурност на ООН и Белият дом осъдиха остро днешния кървав атентат в Бейрут, при който загинаха няколко души, между които ливански депутат от антисирийския блок, предаде Франс прес.

Съветът за сигурност смята, че днешното бомбено нападение в Бейрут е пореден опит да бъде дестабилизиран Ливан във важен за него политически момент, заяви пред журналисти посланикът на Франция в ООН Жан-Морис Рипер, който председателства този месец съвета.

Във Вашингтон говорителят на Белия дом Гордън Джондроу заяви, че САЩ осъждат остро атентата, при който загина ливанския депутат от антисирийското мнозинство, и че ще продължат да подкрепят ливанския народ в борбата му за свободна и демократична страна.

Депутатът Антоан Ганем от партията Християнска Фаланга беше убит при взрив на кола бомба в християнската част на Бейрут. Заедно с него загинаха още най-малко шест души и 20 бяха ранени.

Сирия нарече "престъпен акт" днешния атентат в Бейрут. "Сирия осъжда остро експлозията, при която бяха убити ливанският депутат Антоан Ганем и други ливански граждани. Този престъпен акт е насочен срещу усилията за постигане на национално съгласие в братски Ливан", се казва в декларацията, разпространена от САНА.

Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че приема с тъга и гняв жестокото убийство на ливанския депутат Антоан Ганем и на останалите жертви, и настоя максимално бързо авторите на терористичния акт да бъдат изправени пред правосъдието.

Външният министър на Франция Бернар Кушнер каза, че тъжи за гибелта на депутата Ганем, който имаше и френско гражданство. Кушнер добави, че Франция заедно с цялата международна общност подкрепя Ливан пред лицето на повтарящите се опити за дестабилизация и осъжда остро подобна политика на сплашване.

Европейският съюз е "шокиран" от атентата в Бейрут. Това заявиха комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и върховният представител за сигурността и външната политика Хавиер Солана в отделни комюникета, цитирани от Франс прес. Европейската комисия е убедена, че този варварски акт няма да спре процеса на реформи в Ливан, подчертава Валднер.

Москва също изрази възмущението си от поредното политическо убийство в Ливан чрез говорителя на руското външно министерство Михаил Каминин, който изтъкна, че "организаторите и извършителите трябва да бъдат намерени и наказани".

Ръководителите на антисирийското мнозинство в Ливан обвиниха Сирия, че е отговорна на убийството на депутата Антоан Ганем шест дни преди избирането на нов президент от парламента, съобщи Франс прес.