/ БГНЕС
Руско газово находище, частично притежавано от френската компания TotalEnergies, се използва за производство на гориво за бомбардировачи, нанасящи удари по цели в Украйна, съобщи „Монд“.

Вестникът е успял да проследи веригата за доставки от газовото находище Термокарстовое в Сибир до две военни авиобази, във всяка от които се намира ескадрила многоцелеви самолети", пишат журналистите.

Радев до Зеленски: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Те допълват, че "тези ескадрили са обвинени в нанасяне на удари по цивилното население на Украйна, включително бомбардировката на театъра в Мариупол" на 16 март, където се смята, че са загинали стотици хора в резултат на това, което Amnesty International определи като "военно престъпление".

TotalEnergies - бившата Total - притежава 49% от Terneftegaz, компанията, която добива газ от находището Термокарстово, според годишния ѝ доклад за 2021 г. Другите 51% се държат от руската компания Novatek, в която френската фирма също притежава дял от 19,4%.

Кондензатите на природен газ - течен въглеводород, който се извлича при добива на самия газ - се изпращат по тръбопровод за преработка в завода на Novatek в Пуровски. След това те се изпращат по железница за по-нататъшно рафиниране в реактивно гориво в южния сибирски град Омск. От началото на 2022 г. доставките оттам са достигнали до въздушни бази близо до украинската граница, съобщава вестникът, като се позовава на данни от фирмата за финансова информация Refinitiv -- първите такива доставки от 2017 г. насам.

Украйна отбелязва Деня на независимостта си и 6 месеца от началото на войната

Започвайки дни преди началото на войната в края на февруари и до юли, 42 700 тона гориво са изпратени до авиобазите в Морозовск и Малшево, показват данните.

"Това е достатъчно, за да се напълнят 3400 резервоара за гориво на Су-34", заяви разследващата организация с нестопанска цел Global Witness, визирайки конкретен модел руски изтребител-бомбардировач.

Докато повечето световни енергийни гиганти се отказаха от дейността си в Русия след нахлуването ѝ в Украйна - често на висока цена - TotalEnergies заяви, че ще спре покупките на руски петрол до края на 2022 г., но се оказа, че не желае да се откаже от газовия си бизнес там. Главният изпълнителен директор Патрик Пуян заяви през март, че газовите находища, експлоатирани от съвместните предприятия на компанията, "ще работят и остават жизненоважни за снабдяването на Европа с енергия.

Компанията заяви пред „Монд“, че "не експлоатира съоръженията на Terneftegaz" и "няма роля в решенията за това как се използват кондензатите на природен газ". Но признава, че "в зависимост от вида на решението" нейният 49-процентен дял в компанията ѝ дава право на глас при някои решения.
БГНЕС