Обама поздрави Янукович за изборната победа в Украйна
Обама поздрави Янукович за изборната победа в Украйна / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави по телефона новоизбрания президент Виктор Янукович и приветства новия положителен етап в укрепването на демокрацията в Украйна, съобщи АФП, позовавайки се на Белия дом. Президентът Обама се обадил на Янукович, за да му пожелае успех при изпълнението на мандата му, се казва в изявление.

Президентът поздрави украинците за протичането на изборите на 7 февруари. "Мирното политическо волеизявление на украинските избиратели представлява положителен етап в укрепването на демокрацията в Украйна", допълва президентството.

"САЩ очакват с нетърпение да работят с новоизбрания президент и да засилят сътрудничеството си с украинското правителство и парламентарните лидери", посочи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от ДПА. Американският президент оцени високо равнището на развитие на демокрацията в Украйна, посочи пресслужбата на партийната формация на Янукович Партия на регионите, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Виктор Янукович изтъкна, че партньорските отношения между САЩ и Украйна ще се развиват динамично на принципа на доверието и взаимното уважение, допълва ИТАР-ТАСС.