Едгар Алън По
Едгар Алън По / iStock/Getty Images
Учени от университетите в Остин (Тексас, САЩ) и Ланкастър (Великобритания), изследваха творчеството на писателя Едгар Алън По с помощта на съвременни текстови аналитични методи и разкриха тайната на неговата смърт. Експертите смятат, че той не се е самоубил, информира „Дейли мейл“.

„Мисля, че той наистина е изпаднал в депресия в края на живота си, но не се е самоубил“, коментира психологът Райън Бойд от университета в Ланкастър.

Експертите изследвали разказите и стиховете на писателя, при което установили, че той широко използва думи, носещи негативни емоции („лошо”, „тъжно”, „зло”) и местоимения от първо лице („аз”, „мое”) в своите произведения, когато в живота му са се случвали тежки събития (например смъртта на родителите и съпругата му). Предишни проучвания доказаха, че ако с течение на времето подобни езикови "маркери" се увеличат – това е знак, че човек е близо до самоубийство. Но в случая с Едгар Алън По учените откриват, че тези думи, напротив, не се появяват през последната година от живота на писателя.

На 3 октомври 1849 г. Едгар Алън По е намерен в безсъзнание на една от улиците на Балтимор (САЩ). Четири дни по-късно той умира в болница на 40-годишна възраст.

Биографи и учени са склонни да вярват, че алкохолна зависимост, мозъчен тумор, сифилис, диабет или друга болест са сред вероятните причини за смъртта на писателя - за съжаление, всички записи и документи по въпроса са били изгубени.
БГНЕС