Новият шеф на полицията в Ню Йорк е „суперченгето” Бил Братън
Новият шеф на полицията в Ню Йорк е „суперченгето” Бил Братън / снимка: Gulliver/Getty Images

66-годишният Бил Братън беше назначен за шеф на полицията в Ню Йорк като по този начин зае длъжността за втори път в кариерата си, предаде АФП. Братън оглавяваше нюйоркската полиция през 1994-1996 г. по време на първия мандат на кмета Рудолф Джулиани.

Братън стана известен с политиката на наказване и на най-леките нарушения, в резултат на което престъпността в Ню Йорк рязко спадна. Той беше освободен от длъжността заради неразбирателство с кмета републиканец.

В периода 2002-2009 г. Бил Братън оглавяваше полицията в Лос Анджелис и постигна същите впечатляващи резултати в борбата с престъпността, посочва БТА. Градът, който Братън заварва, е променен, отбелязва АФП. Престъпността продължава да намалява, като най-значителен е спадът на убийствата - 414 през тази година, което е
най-ниското ниво от 50 години насам.

Новият кмет на Ню Йорк от Демократическата партия Бил де Блазио обеща да сложи край на оспорваната практика на случайни проверки за оръжие, насочена предимно срещу чернокожи младежи и такива с испански произход. Приемайки назначението, Бил Братън заяви, че приоритетите му съвпадат с приоритетите на кмета.