/ iStock/Getty Images
Германският автомобилен производител „Фолксваген“ планира да построи завод в Турция, съобщи Reuters. Решението е взето от Управителния съвет на компанията. Инвестицията за няколко милиарда отива край Измир.

Междувременно обаче авторитетното издание на германския бизнес "Ханделсблат" съобщи, че окончателното решение къде ще бъде разположен новия завод на "Фолксваген" все още не е взето и е оставено за втората половина на август. Представител на компанията от Волфсбург съобщи, че Надзорният съвет подкрепя Турция. Но на заседанието му вчера не е взето окончателно решение, добави той. Окончателното решение сега може да бъде взето през втората половина на август, пише „Ханделсблат“.

ДПА: „Фолксваген“ избира между България и Турция за място за новия си завод

„Фолксваген“ обмисля изграждането на нова фабрика за автомобили от близо година. Първоначално в четири източноевропейски страни и Турция бяха включени десет места. Накрая, търсенето се фокусира върху търговските площи в България и Турция.

В новия си завод „Фолксваген“ ще произвежда няколко марки, сред тях ще бъде и „Шкода“. Също така се търси място и къде ще се произвежда модела „Пасат“, след като заводът в Емден ще се трансформира в площадка за производство на електромобили.

Самата фирма отказва всякакъв коментар относно решението за бъдещата инвестиция.
БГНЕС