/ iStock/Getty Images
Новият президент на Бурунди Еварист Ндайишимийе днес положи клетва и встъпи в длъжност два месеца по-рано след внезапната кончина на 8 юни, според официалната версия от сърдечен удар, на предшественика му Пиер Нкурунзиза, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.



Продължилото 15 години управление на бившия президент завърши с кървави репресии и отхвърляне на международната критика. Сега страната е в очакване каква ще е политиката на новия президент.

Почина президентът на Бурунди

Еварист Ндайишимийе спечели изборите през май и трябваше да встъпи в длъжност през август, но кончината на предшественика му изправи страната пред несигурност. Министрите се обърнаха към Конституционния съд, който постанови, че избрания президент трябва да положи клетва възможно най-скоро.
 
За първи път президент на Бурунди полага клетва на стадион пред народа, а не пред парламента. Церемонията премина днес без присъстващите да носят маски и да спазват социална дистанция. Изглежда няма промяна в убеждението на правителството, че съдбата ще защити хората от коронавируса, въпреки подозренията, че Нкурунзиза е починал от COVID-19, отбелязва АП.
БТА