Независимая газета: САЩ плашат Русия с панамски санкции
Независимая газета: САЩ плашат Русия с панамски санкции / БГНЕС, архив

Съединените щати плашат Русия с "панамски санкции", пише "Независимая газета". Правителството на САЩ проучва разкритията на Международния консорциум на разследващите журналисти за офшорки, предполагаемо подпомагали руски фирми и физически лица да заобикалят антируските санкции на Запада, наложени заради дестабилизацията в Украйна, сочат данни на вестника.

Според него съответните бизнесмени може да бъдат включени в разширен черен списък още през юни, когато ЕС ще трябва да реши дали да продължи ограниченията, наложени на Русия.

В руската част от разследването се споменава, че хора от "близкото обкръжение" на президента Владимир Путин са прехвърлили през офшорни компании най-малко 2 милиарда долара, а 12 длъжностни лица са станали учредители, собственици или акционери на такива фирми, напомня изданието.

Следите на хакерската атака за Панамагeйт водели към Европа

Посочват се например музикантът Сергей Ролдугин, милиардерът Аркадий Ротенберг и най-едрият акционер на руската банка "Россия" Юрий Ковалчук, наричан в западните медии личният банкер на Путин. Журналистите разказват и за бизнеса на Алексей Крапивин, чийто баща е бил близък съратник на бившия шеф на руските железници Владимир Якунин, за дейността, развивана от сина на директора на държавната корпорация "Ростех" Станислав Чемезов.

"Независимая газета" обаче не изключва възможността заплашителните изявления на американски служители да се окажат блъф. "Панамските документи" не съдържат пълни доказателства за вината на бизнесмените, заявява юристът международник Вадим Войников, според когото САЩ едва ли ще наложат нови санкции, а ЕС надали би се присъединил към тях.

Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи"

Процедурите са твърде сложни; освен това ЕС е изправен пред други проблеми и в политически план решението едва ли ще получи подкрепа от мнозинството. Не мисля, че европейците ще решат да изострят отношенията с Русия - Евросъюзът е далеч по-заинтересован да излезем от днешната криза, обяснява експертът.

Политологът Александър Коновалов обаче смята, че "панамските документи" разкриват как санкционирани лица се опитват да останат в сянка и да заобикалят американските и европейските закони. Той не вярва антируските санкции да бъдат засилени, но допуска, че може да бъдат разширени и да обхванат роднини на високопоставени федерални служители.

Едва 13 на сто от западните аналитици, потърсени от Блумбърг, очакват санкциите срещу Русия да бъдат отслабени в близките 12 месеца. 57 процента от тях прогнозират, че през лятото ЕС ще продължи антируските ограничения.

Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия

Дори отмяна на санкциите не би помогнала на руската икономика, сочи цитиран във вестника доклад на Световната банка. Даже ако ограниченията бъдат вдигнати преди 2018 г., Русия не бива да се надява на бърз икономически растеж.

Източник: БТА