Утре Непал и Китай съвместно ще обявят височината на връх Еверест
Утре Непал и Китай съвместно ще обявят височината на връх Еверест / Gulliver/Getty Images
Непал и Китай са вече подготвени да обявят във вторник след нови измервания точната височина на връх Еверест, съобщи агенция ЕФЕ. Генералният директор на непалския отдел за изследвания Пракаш Джоши заяви днес, че всички приготовления за обявяването са приключили.

"Непал и Китай ще обявят съвместно новата височина на Еверест утре по обяд, като по този начин приключват споровете каква точно е височината на най-високия връх в света", каза Джоши.

И двете страни ще разкрият резултата виртуално, като събитието ще бъде излъчено и на живо по непалските телевизионни мрежи.

Досега Катманду, където е южният склон на Еверест, е определил височината на 8848 метра, като спазва измерването, направено от Индия през 1955 г., което е международно признато. Според Пекин височината на Еверест е 8844,43 метра.

Следователно това е първият път, в който и двете страни ще съгласуват височината на Еверест с надеждата така да се сложи край на споровете около върха, измерен за първи път през 1849 г. от британците.

При тези първи измервания, когато все още не е било известно, че това е най-високата планина в света, са използвани тригонометрични изчисления и по това време на „връх XV“ е дадено името на Еверест, фамилното име на британския географ, който ги е водил.

През 2005 г. китайското бюро по топография и картография преизчислява височината на върха с помощта на GPS и радарно оборудване и установява височината му на 8 844,43 метра, без да отчита над три метра сняг, който покрива върха на планината, с аргумента, че този слой варира в зависимост от метеорологичните условия.

Непал досега не е направил свои собствени изчисления.

„През последните десетилетия бяха проведени няколко проучвания от различни страни, но Непал никога не е измервал собствения си връх“, обясни Джоши на пресконференция.

Азиатската държава обяви намерението си да измери върха през 2011 г., въпреки че проектът стартира едва през 2017 г. "Това ще бъде общоприета височина по целия свят", каза той.

Съвместното съобщение също ще сложи край на спекулациите сред геолозите за евентуалното въздействие върху височината на върха на земетресението през 2015 г. с мощност 7,5 по скалата на Рихтер, при което загинаха над 9000 души, включително 19 на Еверест.

Превод и редакция: DarikNews