/ iStock/Getty Images
Проблемът с доставките на лекарства в Германия продължава да поставя аптеките в цялата страна в трудно положение, което може би няма да се подобри скоро.

Фармацевтката Мерием Коскун, която работи в берлинския квартал Нойколн, където живее многобройно турско етническо население, заяви пред Анадолската агенция, че през последните месеци, особено през последните три-четири месеца, аптечният сектор е "изправен пред големи трудности при снабдяването с лекарства".

Инфлацията в Германия се понижи за втори пореден месец

"Има голям проблем при доставките на лекарства като антибиотици, болкоуспокояващи, антипиретици, детски антибиотици и препарати за стомах. Мисля, че недостигът на лекарства ще продължи дълго време", каза Кошкун.

Като заяви, че проблемите в световната верига за доставки и пандемията от COVID-19 са причинили проблеми в доставките на фармацевтични суровини, тя добави: "Недостигът на медицински суровини засегна силно Германия. Лекарствата не могат да задоволят търсенето, а в складовете няма медикаменти".

Тя каза, че лекарствата се дават с ограничения, за да могат и други да ги получат, тъй като намирането на еквивалент на дадено лекарство често е невъзможно.

Като казва, че тези проблеми могат да бъдат решени, ако Германия засили производството на лекарства, тя предупреждава: "Но тогава цените могат да станат още по-високи."

Без лекарства от Китай и Индия Около 80% от лекарствата в Германия са еквивалентни на тези, произведени в държави като Китай и Индия. Германският федерален институт за лекарствата и медицинските изделия заяви, че недостъпните лекарства включват антибиотици, лекарства за диабет и рак, както и болкоуспокояващи, и посочи липсата на лекарства от страни като Китай и Индия като основна причина за затрудненията в доставките.

Призив към обществеността да споделя лекарства.Клаус Райнхард, ръководител на Германската медицинска асоциация, призова обществеността да си "помага взаимно чрез сътрудничество".

Райнхард заяви, че неизползваните лекарства в аптечките на хората могат да бъдат използвани от други, като добави, че е необходим своеобразен обмен на лекарства в стил "бит-пазар".

Решаване на проблема чрез по-високи здравноосигурителни вноски Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах се опитва да реши проблемите на страната, особено с лекарствата, използвани за лечение на деца, като направи така, че за тези лекарства да се плаща повече от здравните осигуровки.

Подчертавайки, че непатентованите лекарства се продават на фиксирани цени в Германия, Лаутербах заяви, че за да се продават на по-високи цени, те трябва да бъдат извадени от списъка с фиксирани цени и да се изготвят ценови правила.

Здравните застрахователи ще бъдат инструктирани да плащат 50% повече върху тази фиксирана цена, каза той и добави, че това ще означава, че лекарствата, които понастоящем се продават в Нидерландия, ще се продават отново и в Германия. 
БГНЕС