Неделята да остане ден на човека и неговите ценности, призова папата
Неделята да остане ден на човека и неговите ценности, призова папата / Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети се обяви днес в защита на неделята като празничен ден и настоя епархиите да вземат "адекватни мерки", за да приобщят отново мнозината разведени, сключили нов брак, които се чувстват изолирани, предаде Франс прес.

Светият отец говори по време на литургия в края на седмата Световна среща на семействата, на която се бяха събрали близо 850 хиляди души от 154 страни.

В редица западни държави е разрешено магазините например да работят в неделя, но според папата "човекът като образ на Бога също е призован да си отдъхва и да празнува".

"За нас, християните, празничен ден е неделята - денят на Бога, седмичният Великден", изтъкна римският първосвещеник в присъствието на италианския премиер Марио Монти. Неделята трябва да остане "ден на човека и неговите ценности: общуване, приятелство, солидарност, култура, контакт с природата, игри, спорт", каза Бенедикт Шестнайсети и призова семействата "дори сред напрегнатия ритъм на съвремието да не губят чувството за Господния ден", в който се служи неделната меса.

Папата засегна и широко дискутирания в църковните среди въпрос за разведените, сключили брак отново - прегрешили срещу своя обет, включен в тайнството на нерушимия брак, те вече не се допускат до светото причастие.

Движения на критично настроени християни настояват тази забрана да бъде премахната, но Светият отец не споделя мнението на някои епископи, че това е възможно. "Папата и Църквата ви подкрепят в злочестините", заяви обаче Бенедикт Шестнайсети, насърчи отлъчените от свето причастие да запазят връзки с църковните си общности и изрази желание "епархиите да поемат инициативи" за приобщаването им към духовния живот на останалите вярващи.

В проповедта си Бенедикт Шестнадесети защити традиционните католически ценности, каквито са бракът като съюз между мъж и жена и семейството, които по думите му са застрашени от съвременното консуматорско общество. Той разкритикува модерните икономически теории, които почиват на логиката за максимални печалби. "Хармонизирането на работата с изискванията на семейния живот, професионалния живот с майчинството, работата с празниците е важно за изграждането на общество с човешко лице", подчерта Бенедикт, цитиран от БТА.

Днешната литургия на миланското летище бе кулминация на тридневното папско посещение в града. Светият отец участва в няколко прояви, съпътстващи Световната среща на семействата в икономическата столица на Италия, отбелязва ДПА.