/ iStock/Getty Images
Най-малко 65 души загинаха при свлачища и наводнения, след като тропическата буря "Трами" връхлетя днес северозападната част на Филипините, предаде Асошиейтед прес.

Властите бяха принудени да търсят допълнителни спасителни лодки, за да спасят хилядите хора, останали в капан. 

Метеоролозите обаче предупреждават, че има вероятност бурята да не е отминала напълно. Според тях 11-ата и най-смъртоносна буря във Филипините от началото на годината може следващата седмица да направи "обратен завой" заради ветровете в Южнокитайско море. 

Регионален шеф на полицията във Филипините каза днес, че 33 души са загинали най-вече при свлачища, предизвикани от "Трами", в провинция Батангас на юг от Манила. Това означава, че общо най-малко 65 човека са загинали при бурята. 

Още 11 души са в неизвестност в Батангас, каза полковник Хасинто Малинао пред Асошиейтед прес по телефона. По време на разговора той е бил с рибар, чието семейство е останало погребано под калта и падналите дървета.

С помощта на багер и лопати полицията е започнала търсене в 3 метра кал и камъни и е открила част от глава и крак, които очевидно са на изчезналите жена и дете.

"Той е просто съсипан", каза Малинао.

По данни от днес съпътстващите ветрове са били със скорост до 95 км/ч и пориви до 115 км/ч. Бурята се движи на северозапад със скорост 30 км/ч към Виетнам, който според прогнозите ще бъде връхлетян от "Трами" в неделя, ако бурята запази курса си.

Филипинската метеорологична агенция обаче заяви, че е възможно ветрове с високо налягане и други метеорологични фактори в Южнокитайско море да придвижат бурята обратно към Филипините.

Президентът Фердинанд Маркос се поинтересува от тази перспектива по време на извънредна среща с членове на кабинета и служители, отговарящи за реакциите при бедствия, относно отговора на мащабните разрушения.

"Каква е прогнозата? Има ли вероятност да се върне?", попита той. 

Правителствен синоптик отговори, че "Трами" може да се върне във Филипините в началото на следващата седмица, но има по-голяма вероятност да заобиколи Филипинските острови, без да достига сушата. 

Повече от 2,6 милиона души бяха засегнати от стихията и близо 320 000 избягаха в евакуационни центрове или в домове на роднини, съобщиха службите за справяне с бедствени ситуации. 

Правителството затвори училища и институции, за да предпази милиони хора на най-големия северен остров Лусон. Фериботите между островите също са спрени. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА