НАТО прехвърля в Граф Игнатиево самолети от база в Авиано
НАТО прехвърля в Граф Игнатиево самолети от база в Авиано / снимка: Sofia Photo Agency
Авиобазата на НАТО в Авиано (Североизточна Италия) ще бъде затворена за полети до 23 октомври поради ремонт на двете писти за излитане и кацане, съобщава вестник "Гадзетино". Част от изтребителите-бомбардировачи от ескадрилата "Бъзардс" ще бъдат прехвърлени в авиобаза Граф Игнатиево в България. Там летците ще имат възможност да водят занятия на специални полигони, каквито липсват в Италия. Освен това те ще проведат тактически учения, по време на които ще премерят уменията си срещу самолети от различен клас - МиГ, произведени в бившия Съветски съюз, пояснява всекидневникът.

До завършването на ремонта в Авиано спират полетите на двете базирани там ескадрили от състава на 31-во тактическо авиокрило на ВВС на САЩ, както и временната дислокация в авиобазата на самолети от други страни членки на НАТО. Последните полети са тези на завърналите се от четиримесечна мисия в базата Кунсан (Южна Корея) самолети Ф-16 от 555-та ескадрила "Трайпъл Никъл" на американските ВВС, посочва Гадзетино.

В заключение вестникът информира, че са започнали разговори между представители на италианските ВВС и ръководството на общината Дзолдо Алто, на чиято територия на 18 септември се разби американски самолет Ф-16. Целта е да се уточнят техническите и финансовите подробности около възстановяването на природната среда в района на катастрофата.