/ iStock
Тази седмица НАТО организира курс за обучение на войници в Узбекистан, съобщиха властите на тази централноазиатска страна, която граничи с Афганистан и води диалог с талибаните, предаде АФП.

"На офицерските кадети беше предоставена информация за военното сътрудничество с НАТО", се казва в изявление на узбекското министерство на отбраната, публикувано на страницата му във Facebook.

Според същия източник по време на тази сесия, която ще продължи до 20 април в столицата Ташкент, са били организирани "курсове за подготовка и квалификация на (узбекски) личен състав в държавите - членки на НАТО".

Такива дейности по обучение, провеждани от НАТО, съществуват и в други държави, които не са членки на Алианса, включително в някои от съюзниците на Русия, като Узбекистан.

Узбекистан, който е в процес на отваряне след дълги години на изолация, е все повече търсен от Запада, Китай и Турция, докато Русия, заета с инвазията си в Украйна, вижда, че влиянието ѝ е оспорвано в това, което тя смята за своя традиционна родина.

Тази богата на природни ресурси страна с население от 35 милиона души заема стратегическо положение в Централна Азия, като граничи с останалите четири бивши съветски републики в региона и има обща граница от 143 километра с Афганистан.

Освен това Узбекистан на лидера Чавкат Мирзиоев, който е на власт от 2016 г., поддържа постоянен диалог с талибаните, които редовно са канени в Ташкент след завръщането им на власт през лятото на 2021 г.

През септември 2023 г. ръководителят на американското военно командване в Близкия изток, Централна и Южна Азия (Centcom) посещава Ташкент, за да "укрепи връзките" между двете държави.

Посещението беше незабавно разкритикувано от Москва, която осъди всяко "завръщане" на западни войски в Афганистан или страните от Централна Азия.

Русия имаше предвид по-специално логистичната подкрепа, предоставена от няколко бивши съветски републики в Централна Азия между 2000 и 2010 г. по време на западната интервенция в Афганистан, ръководена от Съединените щати.
БГНЕС