/ Thinkstock/Getty Images
Китай разпореди затварянето на консулството на САЩ в големия град Чънду в югозападната част на страната. Това стана три дни след решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън, предадоха световните агенции. Решението на Пекин е "законен и нужен отговор на неразумните мерки на САЩ", се казва в изявление на китайското министерство на външните работи. Не се уточнява в какъв срок дипломатическата мисия в Чънду трябва да затвори врати. В случая с Хюстън американската администрация беше дала на китайските дипломати срок от 72 часа да си съберат багажа.

Освен посолството в Пекин, САЩ имат пет консулства в континентален Китай - в Гуанджоу или Кантон, Шанхай, Шънян, Чънду и Ухан, както и в Хонконг. Мисията в Чънду беше открита през 1985 г. и обхваща целия район на югозападен Китай, както и автономния район Тибет. Според сайта й в нея работят 200 души, от които 150 имат местен статут.

По повод ескалацията на напрежението между САЩ и Китай от последните дни в изявление на китайското външно министерство се казва, че отговорността за това е на САЩ и че тази страна трябва да положи усилия за завръщането на отношенията в нормалното русло, предаде ТАСС.

Според главния редактор на китайското издание "Глоубъл таймс" Ху Сицзин Китай е дал срок до 72 часа на американското консулство в Чънду да затвори врати, предаде Ройтерс. Американската страна е била информирана днес в 10 ч. местно време или 2 ч. по Гринуич, което означава, че консулството трябва да преустанови работа в 10 ч. местно време или 2 ч. по Гринуич в понеделник. "Глоубъл таймс" е издаван от "Женмин жибао", официалния вестник на Комунистическата партия на Китай.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпейо определи затвореното китайско консулство в град Хюстън като "гнездо на шпионаж" и призова "свободния свят" да победи "новата тирания", която според него се олицетворява от комунистически Китай, пише френският в. "Монд".

Тонът на произнесената в Калифорния реч на ръководителя на американската дипломация напомняше повече от всякога Студената война със СССР, отбелязва френското издание.

Речта, произнесена в президентската библиотека "Ричард Никсън" предвижда подновяване на стратегията на президента на САЩ Доналд Тръмп за твърдост към азиатския гигант, който Помпейо определи като "заплаха" и "опасност".

"Ако свободният свят не промени комунистически Китай, комунистически Китай ще промени нас", гласи цитат на Помпейо, който британският в."Гардиън" извежда като акцент. Ван Вънбин, говорител на китайското външно министерство, отхвърли твърденията за шпионаж и обвини САЩ в "злонамерени клевети", отбелязва британският в. "Индипендънт", като припомня, че двете държави се конфронтираха многократно през последните месеци по повод на коронавируса и приетият от Пекин спорен закон за националната сигурност, който беше наложен на Хонконг.

Китай от своя страна заяви, че посветената на него реч на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо е пренебрегнала реалността и е била пълна с идеологически предразсъдъци, предаде Ройтерс.

Китай призовава САЩ да се откажат от "манталитета от Студената война", каза на пресконференция в Пекин Ван Вънбин, говорител на китайското министерство на външните работи.

Размяната на затваряния на консулства бележи ново нарастване на напрежението между Пекин и Вашингтон, което може да е най-сериозното досега, пише в. "Ню Йорк таймс".

Предишни действия на двете държави включваха визови ограничения, нови правила за пътуванията на дипломати и експулсиране на чуждестранни кореспонденти. Със затварянето на дипломатически мисии обаче двете страни изглежда се придвижват все по-близо към по-дълбок разрив, отбелязва американското издание, като посоча, че решението на китайското външно министерство беше обявено часове след речта на Помпейо, която според вестника "резюмира все по-агресивната позиция на администрацията на Тръмп спрямо Китай, в практически всички аспекти на двустранните отношения - от търговията, до технологиите".

Затварянето на най-западното американско консулство в Китай "лишава САЩ от най-ценния му дипломатически обект за събиране на информация за Синцзян-Уйгурския регион и за Тибет, два понякога неспокойни региона в западната част на Китай", посочва в. "Ню Йорк таймс". И двата региона бяха подложени на засилени мерки за сигурност, предизвикали международни критики за злоупотреби с човешките права въпреки твърденията на китайски представители за спазване на международните норми.
БТА